Povratak

Uvodna obuka za savjetodavce

Autor: FZZZ Admin / 14.11.2018

(Sarajevo, 14.11.2018. godine) - Danas je u Sarajevu započela Uvodna obuka za savjetodavce javnih službi za zapošljavanje iz Federacije BiH, i to drugu grupu savjetodavaca dok je, podsjećamo, prva grupa, za ovu godinu, ovoj aktivnosti pristupila u septembru ove godine, kada je u Mostaru Uvodnu obuku uspješno završilo 17 savjetodavaca.Cilj uvodne obuke je prenijeti osnovna znanja o novom modelu rada kako bi uposlenici isti mogli primjenjivati što efikasnije. Novi model rada tako podrazumijeva razvoj novih kompetencija te (re)organizaciju rada ali i usvajanje novih procedura i alata što za krajnji cilj ima optimizaciju procesa rada te pružanje kvalitetnije usluge nezaposlenim licima i(ili) poslodavcima.

Učesnici uvodne obuke u Sarajevu su zaposlenici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, dok je bitno naglasiti da ovu obuku realizuju tri interna trenera/ice uz stručnu i tehničku pomoć Projekta zapošljavanja mladih (YEP). Interni treneri su prethodno prošli napredni trening trenera sa ciljem stjecanja andragoških kompetencija i ključnih neophodnih vještina za prenos znanja.

Primarni cilj ovakvog pristupa jeste jačanje internih kapaciteta službi/zavoda za zapošljavanje u kontekstu realizacije obuka. Obzirom da se radi o uvođenju prakse internih obuka u javnim službama za zapošljavanje, podrška i koordinacija koju pruža Federalni zavod za zapošljavanje će pomoći u održivosti i jačanju internog sistema izgradnje kapaciteta.

Dvodnevnu obuku realizuju interni treneri Ida Matković (Služba za zapošljavanje SBK/KSB), Tamara Jakupović (Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo) te Almedin Ibrahimović (Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona).

Primjenom modela obuka koji podrazumijeva odabir i obuku internih trenera koji nadalje svojim kolegama prenose znanja i vještine je model koji je YEP uz podršku Vlade Švicarske već primjenio kada su u pitanju Uvodne obuke za zaposlenike ZZZRS, ali i Uvodna obuka z savjetodavce FBiH realizovana u septembru tekuće godine te obuke za voditelje Klubova za traženje posla, i predstavlja u potpunosti drugačiji pristup kojim se osigurava da domaće institucije izgrađuju održivi sistem koji neće ovisiti od vanjske podrške i međunarodnih projekata kao što je to bio slučaj do sada.​