• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

 

(Goražde, april 2012. godine) – Početkom septembru 2011. godine u Goraždu su Vlada Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), Federalni zavod za zapošljavanje, Služba za zapošljavanje BPK, USAID-Sida Firma projekat i Prevent Goražde potpisali Sporazum o partnerstvu na osnovu kojeg je sufinansirana prekvalifikacija 600 nezaposlenih osoba u zanimanje šivač autopresvlaka. Sinergijskim angažmanom više ustanova i organizacija dat je doprinos zapošljavanju znatnog broja osoba sa evidencije nezaposlenih u BPK te razvoju i povećanju konkurentnosti jednog lokalnog preduzeća.

Učešćem Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje BPK u ovom projektu odaslana je jasna poruka da javne službe za zapošljavanje, pored svih poteškoća, mogu da budu u funkciji razvoja privrede, usko sarađujući sa poslodavcima koji imaju potrebu za određenim profilima zanimanja.

Participacija javnih službi za zapošljavanje u ovom projektu dobija još više na značaju ako se uzme u obzir da je Prevent Goražde nedavno uspješno prošao proces revizije o zadovoljavanju standarda i zahtjeva kvaliteta koji je proveo najveći svjetski proizvođač automobila – njemački Volkswagen AG. Time je ispunjen i posljednji preduslov za početak proizvodnje autopresvlaka za njemačkog automobilskog giganta, što potvrđuje opravdanost cijelog projekta i otvara mogućnost zapošljavanja nove radne snage.