• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

SARAJEVO, 14. NOVEMBRA (ONASA) – Dodjela diploma za 57 polaznika projekta “Škola za poduzetnike u poljoprivrednoj proizvodnji” održana je danas u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.
Glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević rekao je da je ono što je Zavod htio da postigne ovim projektom je da korisnici poticajnih sredstava dobiju adekvatno, odgovarajuće znanje, kako bi što duže održali pokrenutu poslovnu djelatnost.
“Cilj ovog projekta je povećanje kompetencija ljudi koji su se nalazili na evidenciji nezaposlenih i koji se nalaze u procesu registracije ili su registrovali vlastiti biznis u oblasti poljoprivrede i koji će dobiti poticajna sredstva ili od Federalnog zavoda za zapošljavanje ili od kantonalne službe za zapošljavanje u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja a koje se odnose na segment pokretanja vlastitog biznisa”, rekao je novinarima Čuljević.
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da je ovo jedan od primjera kako prevesti bh. građane iz sive zone u legalne tokove poslovanja, i to ne represijom, već “privilegijama“ koje društvo može pružiti ljudima.    
“Ovaj projekat edukacije imao je za cilj da pokaže ljudima, da kad uđu i registruju svoja privatna gazdinstva, mogu imati koristi i oni i društvena zajednica. Mi smo sada u situaciji da je jedan značajan broj registrovao svoja preduzeća, odnosno svoje djelatnosti, s kojim će imati obezbjeđeno penziono, socijalno, zdravstveno osiguranje, a time će rasteretiti i Zavod za zapošljavanje”, rekao je Egrlić.
Dodao je da je ovo primjer kako treba nastaviti i u drugim regijama BiH, te je kazao da očekuje da će u narednom periodu i u drugim dijelovima BiH na sličan način, jedan značajan broj ljudi, iz sive zone poslovanja, prevesti u legalne tokove.
“USAID/Švedska Projekat razvoja tržišne poljoprivrede /FARMA dva/ je doprinio realizaciji ovog projekta kroz tehničke obuke za proizvođače mlijeka, voća i povrća, te ljekovitog bilja i meda. Učesnicima škole želimo puno uspjeha u daljem radu, u nadi da ćemo biti u prilici pratiti njihov dalji rad i podržati ih i tome”, rekao je predstavnik FARMA 2 projekta Nedim Džano. 
Školu su zajednički realizovali Federalni zavod za zapošljavanje, Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II.

 

Arhiva