• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Sarajevo, 17.3.2011. godine) – U prostorijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u općini Novo Sarajevo, danas je svečano otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
U CISO će mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u zemlji i inostranstvu, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, planirano je i individualno savjetovanje, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla. Prošle sedmice (11.3.2011. godine) otvoren je CISO u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona u Bihaću, a u nerednom periodu očekuje se otvaranje centara i u ostalim kantonalnim službama za zapošljavanje.
Ove aktivnosti se realiziju u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama. Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).
Federalni zavod za zapošljavanje ima koordinacijsku ulogu u implementaciji YERP-a, a osigurao je i dio sredstava za sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba u statusu pripravnika koji će biti angažirani u centrima.
CISO su svečano otvorili Erol Mujanović, nacionalni menadžer i koordinator YERP-a, Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, i Vahid Muharemović, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

 

Arhiva