• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Sarajevo, 16.12.2016. godine) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potpisala je danas u Sarajevu sa čelnicima entitetskih i institucija Brčko Disktrikta Memorandum o razumijevanju o provedbi Akcionog plana za rješavanje pitanja Roma u oblasti zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Memorandumom je predviđeno da se s izdvojenih 755.000 KM za zapošljavanje Roma u Bosni i Hercegovini za tu namjenu u Federaciji BiH odvoji 473.083 te po 236.617 KM, odnosno 45.300 KM u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

“Ovim sredstvima želimo pomoći da se kroz samozapošljavanje ili sufinansiranje u zapošljavanju romske populacije obezbijedi što veći broj Roma koji će imati stalno zaposlenje”, kazala je ministrica Borovac. Istaknula je da nisu u potpunosti zadovoljni rezultatima kada je u pitanju zapošljavanje, zato što ne postoji veći odziv romske populacije kada je u pitanju raspodjela ovih sredstava.

 

Od 2009. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvaja u kontinuitetu novčana sredstva za pomoć romskoj populaciji, prije svega s ciljem da se poboljša kvalitet uvjeta njihovog života u Bosni i Hercegovini. Ministrica Borovac navodi da su tri osnovna segmenta na koja ovo ministarstvo izdvaja sredstva – izgradnja stambenih objekata te sredstva za zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu.

 

Arhiva