• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Tuzla, 18.3.2011. godine) - Razmjena dosadašnjih iskustava i planova za buduće djelovanje po pitanju zapošljavanja, bili su povod jučerašnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona (TK) Seada Čauševića i direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Miralema Šarića, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.
Zajednički cilj FZZZ, Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i kantonalne Vlade je smanjenje stope nezaposlenosti u TK. Kako je rečeno na sastanku, problem nezaposlenosti se ne može rješavati preko noći, ali se putem projekata zapošljavanja i zbrinjavanja, te sistemskim promjenama u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite može doprinijeti ostvarivanju ovog cilja.
"U prvim danima našeg djelovanja svi članovi Vlade TK su počeli raditi na ovom planu i svako na svoj način nastoji dati doprinos zapošljavanju. Već smo obavili određene razgovore sa predstavnicima perspektivnih kompanija i dobili smo informacije šta je to što Vlada može učiniti kako bi se njihova perspektivnost realizovala, a što bi doprinijelo povećanju broja radnih mjesta", rekao je Čaušević, i dodao da će ovi inputi svakako poslužiti kao korektivni faktor u usmjeravanju rada Vlade TK.
Osim budućeg zapošljavanja, ono što očekuje Vladu i sve institucije koje se bave ovom problematikom, svakako je i problem uvezivanja radnog staža osobama koje ispunjavaju uslove za penziju, čime bi se stvorili uslovi da se olakša rad kompanija koje trenutno posluju na ivici rentabilnosti ili sa malim gubicima. Time bi se revitalizirao njihov rad i stvorili preduslovi za dalji razvoj ovih kompanija.
U saopštenju se navodi da je Šarić premijeru TK prezentirao niz aktivnosti i projekata koje FZZZ provodi u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK i koje će provoditi u toku ove godine s ciljem podrške zapošljavanju. Aktivnosti koje Zavod i Služba planiraju u ovoj godini mogu se podijeliti na aktivne i pasivne mjere, te mjere profesionalne orijentacije i edukacije.
"S ciljem zapošljavanja, planiramo provesti programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, i to prvenstveno žena, Roma, mladih bez radnog iskustva i povratnika, a planiramo i dva pilot projekta pomoći u zapošljavanju. Radi se o projektu samozapošljavanja mladih ljudi koji žele započeti vlastiti biznis i projektu zapošljavanja specifičnih grupa kao što su žene žrtve nasilja, trudnice, osobe koje su izašle iz vaspitnih i popravnih institucija, te izliječene uživaoce narkotika", istakao je Šarić.
Jučerašnjem sastanku, osim premijera Čauševića i direktora Šarića, prisustvovali su i ministar za rad i socijalnu politiku TK Sead Hasić i direktor Službe za zapošljavanje
TK Šemso Berbić.

(Izvor: Poslovne novosti)

 

Arhiva