• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Sarajevo, 26.7.2011. godine) - Osobe od 18 do 30 godina života, koje se na evidenciji nezaposlenih nalaze najmanje šest mjeseci, od sada će u sklopu novootvorenih klubova za traženje posla moći kroz obuke svladati tehnike za aktivno traženje posla. Također, kroz rad u klubovima za traženje posla nezaposlene osobe će imati priliku steći i samopouzdanje radi obavljanja uspješnog razgovora s potencijalnim poslodavcima.
U Bosni i Hercegovini su do sada otvoreni klubovi u Tuzli i Banjaluci, i to u okviru Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP).
"Klub za traženje posla predstavlja novi vid saradnje između javnog i privatnog sektora u oblasti zapošljavanja. Klub je osnovan s ciljem da nezaposlene uputi u aktivnu obuku, učenje pisanja biografije i poslovni bonto, traženje pravih informacija, ali i prevazilaženje razočarenja poslije neuspješnih rezultata na nekom od konkursa", kazala je Jasna Bedak, glasnogovornica Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (TK).
Klubovi za traženje posla trebalo bi da budu otvoreni na 20 lokacija diljem Bosne i Hercegovine, a kroz njihove aktivnosti, pored obuke za aktivno traženje posla, planirano je posredovanje u zapošljavanju 1.200 mladih osoba.

Pored novoformiranog kluba za zapošljavanje, u Službi za zapošljavanje TK egzistira i Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO). Nakon Bihaća, Sarajeva, Viteza i Zenice, to je peti centar koji je otvoren u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP). U ovim centrima obuka nezaposlenih osoba traje tri sedmice, i to četiri puta u toku sedmice po tri sata.

 

Arhiva