• PDF
  • Ispis
  • Facebok
  • Facebok

(Sarajevo, 8.3.2011. godine) – Uoči Međunarodnog praznika žena, 7.3.2011. godine, u dnevnoj štampi i na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje objavljen je Javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja i samozapošljavanja žena u 2011. godini. Za taj program, koji će se realizirati posredstvom kantonalnih službi za zapošljavanje, Finansijskim planom Federalnog zavoda za zapošljavanje predviđeno je 3.600.000 KM za zapošljavanje 900 žena sa evidencije nezaposlenih
Riječ je o programu koji je posebno namijenjen ženama, budući da njih na evidenciji nezaposlenih ima više nego muškaraca.
Program podrazumijeva sufinansiranje poslodavaca u iznosu od 3.000 KM po osobi radi zapošljavanja žena iz ciljne skupine. Također, Program predviđa i sufinansiranje samozapošljavanja žena u iznosu od 4.000 KM do 5.000 KM po osobi za nabavku sredstava za rad, opreme, repromaterijala, kao i za obrtna sredstva, i to za: poljoprivrednu djelatnost (stočarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo, pčelarstvo ili druga grana poljoprivrede) u iznosu od 5.000 KM, zanatske djelatnosti (proizvodno i uslužno zanatstvo) u iznosu od 4.500 KM, seoski turizam ili druge djelatnosti u iznosu od 4.000 KM.
Potrebno je istaći da se žene prijavljuju i na ostale programe zapošljavanja i samozapošljavanja (mladi bez radnog iskustva, povratnici, Romi), koje Federalni zavod za zapošljavanje realizira samostalno ili uz podršku kantonalnih službi za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje je i u 2010. godini realizirao Program zapošljavanja i samozapošljavanja žena, kojim je omogućeno zapošljavanje 579 žena, a utrošeno 2.190.500 KM.

 

Arhiva